Ειδικά Θέματα Βιοϊατρικής Έρευνας

Συντονιστές Μαθήματος: Κ. Σταθόπουλος (Καθηγητής), Β. Τζούνακας (Επικ. Καθηγητής)

Σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση θεμάτων που σχετίζονται με τη σύγχρονη Βιοιατρική Ερευνα. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να κατανοήσουν ι) βασικά δεδομένα και αρχές για την ανθρωπιστική χρήση και φροντίδα των πειραματοζώων εργαστηρίου και την ποιότητα της έρευνας, ιι) την ασφαλή λειτουργία ενός Βιοϊατρικού Εργαστηρίου, και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, όχι μόνο για την ασφαλή λειτουργία του και την προστασία των εργαζομένων σε αυτό αλλά και για τη διαπίστευση του, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και ιιι) ένα ευρύ φάσμα διαθεματικών ερευνητικών θεμάτων, που παρουσιάζονται από καταξιωμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών.

Περιγραφή Μαθήματος

Τα μάθημα αποτελείται από 3 ενότητες:

Ενότητα 1η

Υπεύθυνοι ενότητας Κ. Μικέλης, Μ Δεναξά

Στην ενότητα αυτή οι φοιτητές μαθαίνουν για θέματα ηθικής πάνω στη χρήση μικρών θηλαστικών ζώων στην έρευνα, κατανοούν τους κανόνες για την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται στην έρευνα, χειρίζονται πειραματόζωα (αναισθησία, ευθανασία), μαθαίνουν να σχεδιάζουν ενα ερευνητικό πρωτοκόλλου με πειράματα σε ζώα, μαθαίνουν τους κανόνες ασφάλειας και υγείας στη μονάδα ζωϊκών προτύπων, κατανοούν τις βασικές αρχές δημιουργίας διαγονιδιακών ζώων, τις βασικές μεθοδολογίες ταυτοποίησης γενετικά τροποποιημένα πειραματόζωα, καθώς και παραδείγματα παραδείγματα ζωϊκών προτύπων των νόσων του ανθρώπου.

Ενότητα 2η

Υπεύθυνοι ενότητας Β. Τζούνακας, Κ. Νίκα

Οι φοιτητές μαθαίνουν:

  • να εργάζονται σε έναν ερευνητικό χώρο και να χρησιμοποιεί τόσο βιολογικά δείγματα όσο χημικές ενώσεις με ασφάλεια και να εξασφαλίζει την ασφάλεια και ακεραιότητα του χώρου και των παρευρισκομένων ή όσων χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο.
  • Να χρησιμοποιούν ραδιενεργές ενώσεις απαραίτητες στη διεξαγωγή των πειραμάτων, προσδιορίζοντας ποσότητα και ειδική ραδιενέργεια, μέσα στα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα ασφαλείας.
  • Να χρησιμοποιούν καλές πρακτικές τόσο στη χρήση ύδατος και ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στη χρήση χημικών ή βιολογικών υλικών και κυρίως τον τρόπο απόρριψης για την ασφάλεια του περιβάλλοντος.
  • Να γνωρίζουν τον τρόπο δημιουργίας και λειτουργίας ενός ερευνητικού εργαστηρίου και την νομοθεσία που περιγράφει τις προδιαγραφές και την ασφαλή του λειτουργία.
Ενότητα 3η

Υπεύθυνοι ενότητας Κ. Σταθόπουλος, Β. Σταματοπούλου

Οι φοιτητές εκτείθενται σε ερευνητικά θέματα από διαφορετικούς τομείς των Βιοϊατρικών Επιστημών που παρουσιάζονται από καταξιωμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών.