Παθοβιολογία Ανθρώπου

Συντονιστής Μαθήματος: Κ. Γυφτόπουλος

Σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική κατανόηση του αντικειμένου της παθοβιολογίας νοσήματων του ανθρώπου. Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες καλούνται να κατανοήσουν βασικές έννοιες και αρχές που διέπουν τις βιολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη διαφόρων νόσων του ανθρώπου. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι διαδικασίες και οι βιολογικοί μηχανισμοί που αφορούν σε συνήθη νοσήματα, που αποτελούν κοινό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους βιολογικούς μηχανισμούς που διέπουν συχνά απαντώμενα νοσήματα όπως η νεοπλασία και η μεταστατική νόσος, η στυτική δυσλειτουργία, η οστεοαρθρίτιδα, η βαρηκοΐα, η θρόμβωση και η εμβολή, τα οποία έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην παγκόσμια υγεία. Παράλληλα, το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση του φοιτητή/τριας με την έννοια της κλινικής εφαρμογής των γνώσεων των βιολογικών μηχανισμών τόσο στη διάγνωση όσο και θεραπεία των σχετικών νοσημάτων. Τέλος, αναλύονται οι απαραίτητες γνώσεις σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο που δύνανται να αποτελέσουν τη βάση για ανάπτυξη ερευνητικών εργαλείων στη βασική βιοϊατρική έρευνα, για την ερμηνεία των βιολογικών μηχανισμών και την ανάπτυξη θεραπευτικών επιλογών στα ανωτέρω νοσήματα.


Εκπαιδευτικοί Στόχοι

Σκοπός του μαθήματος είναι να παράσχει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες τις απαραίτητες γνώσεις οι οποίες θα τους επιτρέψουν να κατανοούν και να αναλύουν τις κύριες βιολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη διαφόρων νόσων του ανθρώπου.

Περιεχόμενο Μαθήματος

  • Κυτταρική Παθολογία: κατανόηση των βασικών μηχανισμών κυτταρικής βλάβης, νέκρωσης του κυττάρου, γήρανσης του κυττάρου με αναφορά σε κλινικές παθολογικές καταστάσεις.
  • Φλεγμονή: κατανόηση των μορφών και μηχανισμών της φλεγμονής και της ενέργειας των χημικών διαμεσολαβητών.
  • Αποκατάσταση ιστικής βλάβης: κατανόηση της ίνωσης, της ανακατασκευής των ιστών, της επούλωσης του τραύματος και των μηχανισμών που τις προκαλούν.
  • Νεοπλασία: κατανόηση των Κλινικο-παθολογοανατομιών χαρακτηριστικών των καλοήθων και κακοήθων νεοπλασμάτων και των μοριακών μηχανισμών καρκινογένεσης.
  • Γενετικές Παθήσεις του Νευρικού Συστήματος: κατανόηση των κλινικο-παθολογικών χαρακτηριστικών επιλεγμένων παθήσεων του Νευρικού συστήματος, που οφείλεται σε διαταραχές της νευρογένεσης.
  • Ανοσοπαθολογία: κατανόηση των βασικών ανοσολογικών μηχανισμών που συμμετέχουν σε επιλεγμένες παθολογικές καταστάσεις.